I lördags 3/12 var vi 11 personer från Kalmar, Växjö, Oskarshamn och Västervik som fick en mycket intressant och lärorik dag i ett intressant skogsparti nära Verkebäck. Skogsgruppen i Oskarshamn anordnade kursen med Steve Daurer (skogsbiolog) som ledare. Skogshistorik, hur vi kan se på skogens utseende och variabilitet, signalarter, olika sorters lågor, rötade lågor är mer värdefulla ur artsynpunkt än vindfällda mm. Vi såg många nedfallna grenar efter snön för ett par veckor sedan. Mycket trevlig och lärorik dag!
På naturum den 25/10 samlades 23 personer för att lyssna på Börje Gunnevik.
Kvarntorpets naturreservat
Den 2/10 fick vi information om naturvårdsbränning i Kvarntorpets naturreservat. Jerry Svensson gav oss en mycket intressant lektion i hur det går till, vad man vill uppnå, varför och hur det gick just i det här reservatet. Ökad biologisk mångfald är huvudsyftet, granen skall bort, även förnan, och mer lövskog och tallföryngring vill man ska komma efteråt, allt för att gynna insekterna. Vi fick se exempel på brandljud på en tall, det är hur tallen klarar ett brandangrepp, den vallar in skadan och det gör den ändå starkare och mer långlivad. Och hackspettarna trivs i området. Vi hörde eller såg mindre- och större hackspett och spillkråka!
Tjustledsvandring
Vandring i Hultserum
Emil Jensen
Än susar skogen
De vilda blommornas dag
Skogsgruppens möte med länsstyrelsen i Kalmar.
Skogsgruppen, som sorterar under NF i Tjust, har bjudit in representanter från naturvårdsenheten i Kalmar för en dialog om skogen i nordöstra Småland. Per Jiborn anordnade mötet och ett tiotal i skogsgruppen diskuterade hur vi bäst ska samordna arbetet med skogs- och artskydd i vår del av länet. Skogsgruppen menar att länsstyrelsens inriktning på lövskog måste breddas till att även omfatta de mycket fåtaliga rester av barrnaturskogarna som finns kvar. Avverkningstakten har varit och är oerhört omfattande på grund av goda virkespriser, vilket fört med sig att många växt- och fågelarter minskat kraftigt. Förutom satsning på så kallade värdekärnor var vi överens om att skogsbruket måste överge det förödande kalhyggesbruket och återgå till ett hållbarare skogsbruk där olika arter kan överleva även en avverkning.
Länsstyrelsen har för första gången på relativt länge tilldelats en betydligt större summa pengar (cirka 54 miljoner) för bildandet av naturreservat och ersättning till markägare som av naturvårdsskäl inte kan avverka som man tänkt. Det är viktigt att reservaten blir relativt stora så att olika organismer kan överleva och kanske sprida sig på sikt! Nu har länsstyrelsen i Kalmar chansen att lämna jumboplatsen i landet för inrättande av naturreservat!
Vi hoppas på en fortsatt dialog och ett samarbete med länsstyrelsen!
För Skogsgruppen/Claes Siöstedt
Underskön vandring i Segersgärde naturreservat!
I samband med Biologiska mångfaldens dag har NF Tjust haft en vårvandring.
Botanisten och fjärilskännaren Stefan Kasselstrand ledde exkursionen genom de prunkande lundmarkerna. Ett trettiotal medvandrare fick lyssna på Stefans kunniga ledning. Vi såg säkert närmare fyrtiotalet växtarter, däribland den vita skogsliljan som har en av sina säkraste platser just vid Segersgärde. Men även kattfot, sårläka, myskmadra, vätteros, rödblära, hässlebrodd, rams- och skogslök, vippärt och vårärt såg vi. Och förstås mängder av Adam och Eva i sluttningen mot Fruberget. Törnsångaren och grönsångaren liksom näktergalen och svarthättan underhöll oss. Markägarna Maria Hässel och Bo Pettersson följde också med på vandringen. Vi avslutade med fika nere vid Gamlebyviken.
Backsippan
I söndags (1/5) såg vi en fantastiskt vacker blomma och plats i Blackstad. Backsippan blommade för fullt, den har sex stora blåvioletta kalkblad, är klocklik, snett uppåtriktad med många ståndare och pistiller. En planta kan bli 100 år. Ann-Sofie Petterson som bor i Blackstad berättade initierat om byn, kyrkan och de många gravarna från yngre järnåldern på Lunds kulle. Kaffet intogs av 18 deltagare högst upp på kullen med utsikt över jordbrukslandskapet, gravarna och backsippor alldeles i närheten.
Internationella bi-dagen 20 maj
Välkommen till biografvisning av filmen på Öland!
Earth Muted
Tjustledsvandring
I söndags (10/4) var vi totalt 9 personer som fick en mycket informativ och kunnig guidning av de ledansvariga Inga-Lena och Lars-Erik Andersson av en del av den vackra första sträckan på Tjustleden från Mörtfors. Mycket blandad natur, mycket lövinslag, ek framförallt. Blåsippa, vitsippa, tussilago, citronfjäril, sorgmantel, knipa, stjärtmes, tofsmes, varggrop, rester efter tjärgrop mm.
Sebastian Kirppu har besökt Skogsgruppen i Tjust!
Skogen vid Hällsjön – Borgberget och Isgölen söder om Ankarsrum framstår mer och mer som ett första klassens fyndområde för ovanliga och skyddsvärda trädsvampar, lavar och mossor. Det betyder att skogen till största delen aldrig har varit kalavverkad. Det finns en sällsynt kontinuitet i trädvegetationen.
Nyligen fick vi besök av rikskände biologen Sebastian Kirppu som hört om traktens fynd. Ett tjugotal intresserade letade vidare efter arter som förhoppningsvis kan bidra till ett skydd av markerna framöver.
Dagens fynd gjorde den unge biologen Alexander Singer från Kalmartrakten. Han fann en karminticka på en tall-låga, sannolikt första fyndet i Småland!! Den kan vara något förbisedd men det hindrar inte att fyndet är anmärkningsvärt! Ek- och vedticka såg vi, vidare ull- och gränsticka, grovticka, blomskäggslav och lunglav, alla indikatorarter för skyddsvärda skogar. Och så en hel del av den alltmer tillbakatryckta orkidén knärot som tillsammans med en och annan grönpyrola visar på markens naturvårdsvärden. Vi har bara kvar små, små rester av den naturskog som ännu för femtio år sedan täckte ganska betydande arealer av södra Sveriges bondeskogar. Hoppas alla de här fynden kan hjälpa oss att det blivande reservatet kring Borgberget kan bli större!
Är du intresserad av att gå med i Skogsgruppen, hör av dig till SNF i Tjust eller Tjust fågelklubb!
För Skogsgruppen i Tjust
Claes Siöstedt