Program hösten 2024 – årsmötet 2025
Alla även icke medlemmar är mycket välkomna på alla våra aktiviteter!
Obs! Det kan komma till ytterligare aktiviteter och de kommer då att meddelas via mail, FB och hemsidan. Om du vill samåka, eller ha skjuts, ring kontaktpersonen! Samma vid specialkost.
15/9 Kan du färre än tio matsvampar? – Inställt på grund av torka
Då ska du ta tillfället i akt att följa med oss ut i skogen med svampexperten Brita Jillehed. Hennes mångåriga erfarenhet är guld värd när du ska lära dig nya, goda matsvampar. Olika biotoper bjuder på helt olika förutsättningar. Och du lär dig också lömska dubbelgångare som du aldrig bör plocka! Ta med kaffekorg så ses vi vid Biltema för eventuell samåkning.
Om torkan hindrar utflykten meddelar vi på hemsidan och i Facebook någon vecka i förväg.
Tid: söndag 15/9 kl 10
Kontakt och info: Claes Siöstedt, 072-704 02 19
5/10 Mossvandring
Följ med på en mossvandring kring Valstad kvarn! Området är mycket omväxlande och kuperat. Bäcken och dess lite blötare omgivning är intressant för mossor.
Vi guidas runt av två proffs på mossor. Det är Tommy Nilsson och Jimmie Rundberg från Virserum som ska visa oss vad som finns där. Fin möjlighet att bättra på sina mosskunskaper! Ta gärna med lupp och någon litteratur om mossor och fikakorgen förstås!
Tid: lördag 5/10 kl.10 Plats: Valstad kvarn (samling vid Biltema för ev. samåkning)
Kontakt: Kristina Nordin 070-304 60 41
20/10 Ekhultebergen – ett stort stycke naturskog
Skägglav, garnlav, reliktbock och tjäder. Flerhundraåriga tallar med brandljud och vida utsikter över Uknadalen. Följ med till en av östra Sveriges största orörda naturskogar! Delvis krävande terräng men dessemellan lättgånget. En upplevelse utöver det vanliga! Naturreservatet ligger nära Falerum, precis på gränsen mellan Östergötland och Småland.
Rejäla kängor behövs och matsäck för minst en rast. Vandringen sker i lugn takt och tar sannolikt närmare 4 timmar.
Tid: söndag 20/10 kl 10 (samling vid Biltema för ev. samåkning)
Info och exkursionsledare: Claes Siöstedt / SNF i Tjust / Skogsgruppen, 072-704 02 19
5/11 Skötselmöte Tjustleden
Sedvanligt möte för alla sträckansvariga för föreningens vandringsled, där vi går igenom ledens status under ledning av skötselansvarige Michael Söderström . Andra intresserade som kan tänka sig pröva på, titta till och sköta en sträcka är också välkomna!
Samarrangemang med naturum Västervik, Kulbacken.
Vi bjuder på fika.
Tid: tisdag 5/11 kl 18 Plats: naturum Västervik, Kulbacken
Kontakt: Michael Söderström, 073-091 86 86, michael.soderstrom@live.se
7/11 Hur med VINDKRAFT?
Behöver vi kärnkraft, mer vattenkraft eller ska vi lägga krutet på vindkraft eller solpaneler? Alla vi som bor i Tjust lever med denna frågeställning och vad tycker Naturskyddsföreningen, vad är det som är bäst och var någonstans?
Antoine Baudoin som är sakkunnig hos vår riksförening berättar om alla fördelar, nackdelar och målkonflikterna som uppstår. Någonstans måste de ju byggas! Han har med sig det nya propositionsförslaget om solenergi och hoppas på en livlig debatt om de svåra avvägningarna mellan oacceptabel störning för oss människor som bor här och vårt behov av el och att skydda vår natur från exploatering.
Samarrangemang med Studiefrämjandet.
Kaffe och fika finns till självkostnadspris.
Tid: torsdag 7/11 kl.18.30 Plats: Studiefrämjandet, Repslagargatan 5 Västervik
Kontaktperson: Patrik Waernbaum 070-461 36 16 , patrik@aramisfilm.com
20/11 Rädda den spillra av naturskog som finns kvar!
Kom och lyssna på Larsgunnar Nilsson som belyser hoten mot naturskogen!
Finns det bara träd i skogen? Skogsindustrin anser att skogen ska stå för råvara som timmer till virke, pappersmassa och biobränsle. Dessutom ska trä nu också ersätta många material som tidigare tillverkats av fossil olja.
Men riktig skog, dvs. naturskog och inte virkesåkrar, är också hemvist och förutsättning för många livsformer. För dem är skogsbruket ett stort hot. Mer än 50% av alla rödlistade arter 2020 finns i skogen där kalhyggen har en stor negativ påverkan på ungefär 1400 arter. Är det bara människans ekonomiska intresse av råvara som ska bestämma över skogen?
Samarrangemang med naturum Västervik, Kulbacken.
Kaffe och fika finns till självkostnadspris.
Tid: onsdag 18:30 Plats: naturum Västervik, Kulbacken.
Kontakt: Kristina Nordin 070-304 60 41
3/12 Snöade det mycket under senaste istiden?
Magnus Thelaus en gång paleoekolog, numera pensionär svarar bl.a. på den frågan.
Vi är vana vid att man mäter temperatur, vind, nederbörd och så vidare med hjälp av instrument. De här mätningarna började för 150-200 år sedan och med hjälp av mätserierna kan man beräkna hur klimatet förändrats sedan mätningarnas början. Men hur såg det ut innan instrumentmätningarna började? Vi talar ju om lilla istiden, den medeltida värmeperioden och klimatförändringen i övergången mellan brons- och järnålder. Hur vet man något om förhållandena för så länge sedan? Här måste man använda s.k. proxydata dvs indirekta data för att tolka klimatet. Vi ska titta på några av de många proxymetoder som används för att förstå hur tidighistoriskt och förhistoriskt klimat kan rekonstrueras.
Samarrangemang med naturum Västervik, Kulbacken.
Kaffe och fika finns till självkostnadspris.
Tid: tisdag 18.30 Plats: naturum Västervik, Kulbacken
Kontakt: Kristina Nordin, 070-304 60 41
21/1 Amanda Tas föreläser: Skogens biologiska mångfald
Ta chansen och kom och lyssna på Amanda Tas, en välkänd kämpe inom miljörörelsen!
Amanda är miljövetare och ideell naturvårdare. Hon har varit aktiv inom miljörörelsen de senaste 20 åren och har bland annat arbetat som forskningsassistent, naturums-informatör och naturvårdsinventerare i skog.
Samarrangemang med Stadsbiblioteket.
Tid: tisdag 21/1 kl.19 Plats : Stadsbiblioteket.
Kontakt: Anders Valeskog 073-841 25 70
4/2 Återvinn och laga dina kläder!
Vill du ge dina kläder ett längre liv? Välkommen till Stadsbiblioteket!
Naturskyddsföreningen finns på plats för att ge råd och hjälpa till med att laga dina plagg med hjälp av olika tekniker. Ta med de plagg som behöver fixas. Kanske behöver ett hål lagas eller en knapp sys i.
Samarrangemang med Stadsbiblioteket.
Tid: tisdag 4/2 mellan kl 15-19 Plats: Stadsbiblioteket.
Kontakt: Marie-Louise Salomonsson 070-424 48 92
1/3 Fröbytardag på Stadsbiblioteket
Kom och byt dina fröer med andra!
Möjlighet att lära sig att vika fröpåsar kommer att finnas.
Info om föreläsare kommer senare. Håll koll på hemsidan och FB !
Samarrangemang mellan Naturskyddsföreningen i Tjust, Stadsbiblioteket och Studiefrämjandet.
Tid: lördag 1/3 kl. 10-13 Plats: Stadsbiblioteket
Kontak: Anders Valeskog 073-841 25 70 , Jesaia Lowejko 070-840 19 14
11/3 Årsmöte Naturskyddsföreningen i Tjust
Efter årsmötet kommer Robert Fermergård föreläsa om hur naturfilmning går till och därefter visa sin film ” Djur i Småland ”.
Samarrangemang med naturum Västervik, Kulbacken.
Tid: tisdag 11/3 kl. 18:30 Plats: naturum Västervik, Kulbacken.
Föreningen bjuder på fika. Välkommen!
Upprop
Vad har hänt med naturen i Tjust på 30 år??
För trettio år sedan blåste andra vindar än idag. Länsstyrelsen i Kalmar presenterade i boken ”Natur i östra Småland” en lista med 112 värdefulla miljöer i Västerviks kommun. Värdefulla och viktiga miljöer som man ansåg angelägna att skydda.
Hur många av dessa har fått varaktigt skydd och hur många har ödelagts på olika sätt? Jag har en idé att vi tillsammans ska besöka några stycken och se hur läget är nu! Hoppas ni som läser detta vill delta med er nyfikenhet och ert intresse i detta projekt!
Områdena finns beskriva i boken tillsammans med kartor och foton.
Under hösten hoppas jag att vi kan bilda en liten grupp och välja ut några objekt som vi besöker under våren. Tänk om vi kan ordna en utställning på naturum, biblioteket och andra platser och lyfta fram vad som skyddats och där vi kan göra en insats framöver! Och uppmärksamma pressen om vad vi gör.
För tjugofem år sedan ringde naturskyddsföreningen i Tjust SVT om ett skyddsvärt område. Vi gjorde ett reportage och på grund av mångas engagemang är det fredat idag! Tändsticksberget är ett annat exempel.
Jag vill lyfta fram att engagemang kan löna sig men vi behöver vara fler, gärna lite yngre, som är med på resan så att våra barnbarn och barnbarnsbarn har möjlighet att besöka fina miljöer!
Hoppas många vill bli delaktiga! Kontakta mig så kan vi sätta i gång. Frisk luft och trevlig samvaro får ni på köpet.
Mejla mig helst eller ring till Patrik Waernbaum, naturskyddsföreningen i Tjust
patrik@aramisfilm.com eller 0704613616